Tuesday, January 31, 2017

Istilah & Syarah : Kenapa fanzine?

Menurut laman sesawang maklumat masyhur di alam maya Wikipedia memaknakan istilah fanzine sebegai berikut :- (salin kembali dalam Bahasa Inggeris)

A fanzine (blend of fan and magazine or -zine) is a nonprofessional and nonofficial publication produced by fans of a particular cultural phenomenon (such as a literary or musical genre) for the pleasure of others who share their interest. The term was coined in an October 1940 science fiction fanzine by Russ Chauvenet and first popularized within science fiction fandom, from whom it was adopted by others.

Typically, publishers, editors and contributors of articles or illustrations to fanzines receive no financial compensation. Fanzines are traditionally circulated free of charge, or for a nominal cost to defray postage or production expenses. Copies are often offered in exchange for similar publications, or for contributions of art, articles, or letters of comment (LoCs), which are then published.

A few fanzines have evolved into professional publications (sometimes known as "prozines"), and many professional writers were first published in fanzines; some continue to contribute to them after establishing a professional reputation. The term fanzine is sometimes confused with "fan magazine", but the latter term most often refers to commercially produced publications for (rather than by) fans.

Justeru, boleh dikatakan bahawa fanzine ini beredar di kalangan komunitinya yang tersendiri. Fanzine saya kira kini dituruti juga nasibnya dengan laman blog yang makin merosot dan berkurangnya peminat dan penggunanya. Masyarakat celik IT kini lebih terarah kepada facebook dan laman sesawang yang stabil dan kukuh. Ini sekadar pandangan kecil saya kerana dari pengamatan saya suasana laman blog tidak serancak dan semeriah satu ketika dahulu.

Tahun 2017 diharapkan memberi garapan baharu.

kini saya berhijrah lagi. Saat menulis ini, saya di negeri Pahang.

Balada dari Darul Aman ke Darul Makmur.

Sebelum ini, Balada dari MBSA (Majlis Bandaraya Shah Alam) ke MBAS (Majlis Bandaraya Alor Setar)... masih teringat lagi, saat baru-baru pindah ke Kedah, nyaris terkeliru disangka de javu tatkala melihat papan tanda besi bandaran yang tertera MBAS... kerana teringat tanda yang sama ketika di Shah Alam... hahaha...

Semoga kali ini hijrahnya diberkati seumpama sebelumnya di tanah aman dan kini di tanah makmur.

selamat tahun baru walaupun sedikit terlewat.

Saya berharap dapat terus menulis lagi walaupun budaya fanzine dan blogpage sudah semakin tawar dan cair warnanya. Ini kerana jika merujuk garis masa laman blog saya ini, tahun 2018 adalah ulangtahun ke 10 untuk blog saya yang hidup segan mati tak mahu ini... hahaha...

Selamat Menulis...

No comments: